Неделя, 19.05.2024, 12:47
Новини Вашето IP - 3.12.162.65
Добре дошли , Guest
Реклами


за реклама
.
,
Новини » 2019 » Април » 16 » Пожарът в катедралата „Нотр Дам“ е овладян
07:38
Пожарът в катедралата „Нотр Дам“ е овладян

 


Мощният пожар, който избухна в катедралата "Нотр Дам" в Париж е под контрол.  След 7 часова битка с огъня, стотици пожарникари успяха частично да загасят пламъците и сега усилията им са насочени към потушаването на остатъчните тлеещи огнища.

 

Гори „Нотър Дам“ – най-прочутата катедрала на света!

 

Един огнеборец е пострадал. Стихията разруши емблематичната кула-стрела и част от покрива на 850-годишната готическа сграда, която е един от най-известните туристически обекти на френската столица.

 

Пожар изпепелява катедралата "Нотр Дам" в Париж

 

От пламъците са спасени фасадата, двете основни кули и голяма част от интериора на катедралата. Не са пострадали и ценните съкровища и реликви, които се пазят в "Нотр Дам".

 

 

От прокуратурата в Париж обаче заявиха, че инцидентът се разглежда като нещастен случай и към момента изключват версията за умишлен палеж. Една от причините за избухването му може да се дължи на мащабната реновация на катедралата.

 

 

Ремонтните дейности започнаха след като в каменната фасада на Нотр дам се появиха пукнатини, което предизвика опасения, че структурата на готическата сграда е нестабилна.

 

 

Френския президент Еманюел Макрон нарече пожара "ужасна трагедия" и обеща, че катедралата ще бъде изградена отново, защото "историята заслужава това".

 

 

Пожарът унищожи почти целия покрив на катедралата и доведе до рухването на нейния шпиц. Пожарникарите успяха да предпазят от рухване двете основни кули и външните стени и се бориха да спасят религиозни реликви и безценни произведения на изкуството.

 


 

 

Категория: Европа | Добавено от: kubratnews
Коментари: 0
omForm">
avatar