Петък, 26.04.2024, 21:24
Новини Вашето IP - 18.223.196.59
Добре дошли , Guest
Реклами


за реклама
.
,
Новини » 2016 » Октомври » 19 » ОЩЕ ЕДИН УЧИТЕЛ ОТ КУБРАТ ПОСЛАНИК НА ЦЕРН
23:12
ОЩЕ ЕДИН УЧИТЕЛ ОТ КУБРАТ ПОСЛАНИК НА ЦЕРН

 

 

От 02.10.2016 до 09.10.2016 се проведе квалификационен курс в Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) - най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици. Обучението е по Национална учителска програма, предназначена за учители по професионална подготовка от областите на образование „Техника“ и „Информатика“ и на учители  по учебните предмети информатика и информационни технологии от общообразователната подготовка.

 

 

Цветомира Маринова Стефанова, учител в СУ „Христо Ботев“ – гр. Кубрат, обл. Разград, бе една от 39 учители одобрени от МОН. Ръководители на групата български учители бяха г-жа Свежина Димитрова – директор на Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ - Варна и г-жа Ремдие Ибрям - експерт в отдел квалификация и кариерно развитие в МОН.

 


В рамките на програмата преподавателите от цяла България посетиха ISOLDE – установка за изучаване на Ядрени изотопи, Data Centre - компютърния център на ЦЕРН,  Idea Square - сградата за разработка на иновативни проекти, Microcosm & Globe -  изложбени центрове, детектора ATLAS,  Синхроциклотрон (SC), CCC - контролния център на Големия Адронен Колайдер (LHC), AMS експеримента, SM18 установката за тестове с магнити на изключително ниски и високи температури, компактния мюонен соленоид CMS (Compact Muon Solenoid) - един от големите детектори на елементарни частици в Големия адронен ускорител в ЦЕРН, ускорителя LEIR, AD - фабриката за антиматерия. Проведоха се лабораторни упражнения в S’Cool LAB (учебната лаборатория на ЦЕРН) - построяване камера на Уилсън.

 


През 1989 г. за целите на обработка на експериментални данни в ЦЕРН британският учен Тим Бърнърс Лий изобретява технологията World Wide Web (WWW), която включва хипервръзки, база данни и възможност за редактиране на документи. За преподавателите по информатика и информационни технологии интерес представляваше съхранението и обработката на големите масиви от данни, както и използваните GRID технологии. CERN обработва един петабайт данни всеки ден (1петабайт е еквивалента на около 210 000 DVD).

 


Основните идеи за провеждане на Програмата са осъществяване на тесни връзки между средното образование и научно - изследователските центрове в България, да се докоснат учителите до най-новите технологии в световния научен център CERN и да се отговори на техния интерес към новостите в науката и техниката. По този начин да се повиши и интереса на учениците към природно-математическите и инженерни дисциплини.

 


Квалификационният курс дава възможност да се докоснеш до магията на ЦЕРН и да станеш един от неговите посланици, който да вдъхнови своите ученици да изучават физика, информатика и ИТ, инженерни специалности.

 

 

 

Категория: Новини от Кубрат | Добавено от: kubratnews
Коментари: 0
omForm">
avatar