Неделя, 19.05.2024, 23:10
Новини Вашето IP - 3.144.127.94
Добре дошли , Guest
Реклами


за реклама
.
,
Новини » 2017 » Април » 17 » Ердоган е готов да върне смъртното наказание
08:47
Ердоган е готов да върне смъртното наказание

 


Ердоган се готви да върне смъртното наказание, стана ясно веднага след като турският държавен глава спечели с крехка преднина вота за президентска република, която му дава права на диктатор, предадоха светавните агенции.  

 

 

„Ако ми дадат проектозакон, аз ще го одобря. Но ако няма подкрепа от опозицията в парламента какво ще правим? Тогава може да проведем друг референдум по този въпрос“, заяви Ердоган по време на телевизионна реч в Истанбул, в коментар за смъртното наказание, на фона на поддръжници на управлението, които скандираха, че искат връщането му.

 

 

Той призова държавите да се съобразят с резултатите от референдума за конституционни промени, които ще разширят неговите властови правомощия.  Апелът идва на фона на изминалата предизборна кампания на турското правителство, която доведе до напрежение в отношенията на страната с Европейския съюз.

 

 

„Ние бихме искали останалите държави и институции да се съобразят с решението на нацията“, заяви турският президент.

Ердоган добави, че за първи път в историята народът е направил исторически конституционни промени и това засилва значението на избрания път.

 


По данни големите мегаполиси Истанбул, Анкара и Измир са гласували срещу президентската република. Като в Измир почти 70 на сто от участниците в референдума са пуснали бюлетина "Не". Данни от гласуването в чужбина сочат, че турците с право на глас в България категорично са били против предоставянето на повече права на Реджеп Ердоган и смяната на конституционния ред в Турция.

 


Реджеп Тайип Ердоган е начело на управлението на Турция от внушаващите 13 години – първо като министър-председател, а от 2014 година – и като президент. Според все още действащата Коституция, той трябва да управлява заедно с министър-председателя, който е избиран чрез парламентарно мнозинство, което от своя страна посочва и кабинета от министри, отговарящ пряко пред Парламента.

 

Властта в турската държава, освен в ръцете на президента, е съсредоточена пряко и в Парламента. След неуспешния опит за преврат и последвалото безскрупулно нaрушаване на човешките права в Турция става все по-ясно, че политиката на Ердоган радикално се трансформира. Той все по-често започва да налага властта си по авторитарен път, като неведнъж заобикаля конституционните правила.

 


Точно по тази причина най-властният политик в Турция инициира изменение на основния закон в държавата. За да може съвсем легитимно да налага силата си срещу своите политически опоненти и да устройва страната си така, както му подсказват личните му убеждения.

 


През 21 век  на световната карта ще се появи нова президентска република с недемократично управление. Това, без съмнение, е заплаха не само за благополучието на турските граждани, но и за съседните на Турция държави, сред които България, и на международната сигурност като цяло, смятат политически анализатори.

 

 


 

 

Категория: Новини от света | Добавено от: kubratnews
Коментари: 0
omForm">
avatar