Неделя, 19.05.2024, 16:36
Новини Вашето IP - 18.220.163.91
Добре дошли , Guest
Реклами


за реклама
.
,
Новини » 2019 » Януари » 6 » Днес е Богоявление (Йордановден)
08:08
Днес е Богоявление (Йордановден)

 


Православната църква отбелязва днес Кръщение Господне или Богоявление - Йордановден, който е третият по значимост  християнски празник през годината. Според библейската легенда, на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

 


В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение".

 


Оттук идва и названието на празника - Богоявление. Празникът има различни имена в страната - Кръстовден, Водици, Водокръщи. Според народното поверие, през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава водата спира, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен като Водици и Водокръщи.

 


За здраве всички участват в освещаването на водата, когато след празничната черковна служба, свещеникът хвърля Светия кръст във водата. Млади мъже се хвърлят въпреки студа и ниската температура, и изваждат кръста от водата. Който го извади, бива честит и здрав през цялата година. Болни се къпят във водата, където е хвърлен кръстът.

 


Ако хвърленият във водата кръст замръзне, това предвещава здраве и плодородие през годината. Ако времето е студено и сухо, приема се като знак за плодородна и добра година. Накрая - с китка босилек, свещеникът поръсва хората за здраве. 

 

 

Русенска Митрополия и Община Русе организират традиционния Богоявленски водосвет. Литийното шествие ще бъде в 11:00 часа. пред Катедралния храм „Света Троица”. Церемонията по хвърляне на кръста ще започне в 11,30 ч. на Понтона под хотел „Рига”.

 

 

Ритуал за хвърляне на Богоявленския кръст ще се проведе на язовир “Пчелина“ в Разград от 11:30 часа. От 11:30 часа кръста ще бъде спасяван и в Лозница на язовир "Каменна чешма". 

 

Доростолският митрополит Амвросий ще отслужи светата литургия в храма „Свети свети първоапостоли Петър и Павел“ в Силистра. Началото е от 9:00 ч. В 10:30 ч. от катедралния храм ще тръгне литийно шествие към брега на Дунав, където ще бъде хвърлен кръстът.

 

В Тутракан също ще бъде спазена традицията за Богоявление. От 9:00 ч. в православния храм "Свети Николай" ще бъдат отслужени Света Литургия и Велик Богоявленски водосвет. Литийното шествие от храма ще стигне до брега на река Дунав, където ще се проведе ритуалът по хвърляне на кръста. От Община Тутракан са осигурили награди за участниците.

 

В Търговище Богоявленският ритуал по хвърляне на кръста ще започне в 11:30 ч. край градския шадраван. 

 


Имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана.

 


 

Категория: История и култура | Добавено от: kubratnews
Коментари: 0
omForm">
avatar