Неделя, 19.05.2024, 21:00
Новини Вашето IP - 3.15.142.237
Добре дошли , Guest
Реклами


за реклама
.
,
Новини » 2018 » Април » 5 » Делото „Скрипал“ може да стигне до Съвета за сигурност на ООН
03:26
Делото „Скрипал“ може да стигне до Съвета за сигурност на ООН

 

 


Руските власти, отчитайки „остротата“ на делото „Скрипал“ считат, че най-добрия способ за изясняване на истината,  вероятно би бил неговото внасяне за разглеждане в Съвета за сигурност на ООН, пише "Независимая газета", цитирана от Агенция "Фокус". 

 

 


Русия декларира намерението си възможно най-скоро да сложи точка на случая „Скрипал“. С тази цел в Хага се проведе извънредно заседание на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). Дискусиите обаче за пореден път показаха противоречията на двете страни по случая. Руската страна счита обвиненията на Великобритания за неоснователни и иска провеждане на съвместно разследване, а Лондон отказва подобна идея, упреквайки Москва в саботаж по делото.

 

 


На заседанието руските представители задали въпросите, които имат към ОЗХО и разяснили своята позиция по отравянето в Солсбъри. В частност своите аргументи в полза на невинността на Русия представил началникът на лабораторията за химико-аналитичен контрол на научния център на руското Министерство на отбраната Игор Рибалченко. Той и преди това е заявявал,че отровното вещество би могло да бъде произведено в много други страни. Рибалченко отбелязал, че ОЗХО отказва да сподели с Москва материалите по разследването. „В Техническия секретариат на ОЗХО заявяват, че споделят сведенията, с които разполагат само със съгласието на британската страна. Това е абсолютно ненормална, а бих казал и повече, подриваща основите на нашата организация ситуация“, казва той.

 

 


Предложението на Русия за резолюция , призоваваща да се разглежда делото „Скрипал“ в съответствие с правните норми е подкрепено само от 14 страни от участвалите 41. Против резолюцията са били страните от Евросъюза. „ЕС не одобрява предложения проект на заявление“, заявява представителят на България в ОЗХО Красимир Костов. В хода на обсъжданията Великобритания отказала провеждането на съвместно разследване с руската страна. След изявлението във вторник от лабораторията в Портън Даун, че те не са в състояние да определят произхода на отровното вещество британските власти заявяват, че установяването на произхода на отровата никога не е било в компетенциите на ОЗХО.

 

 


За отровата „Новичок“ в кръговете на ОЗХО е известно малко и едва ли ще успеят да изяснят неговия произход, казва професорът по токсикология на околната среда в университета в Лийдс Аластър Хей. „ Би било хубаво, ако Русия разкаже каквото и е известно за това вещество и да признае неутралността на позицията на ОЗХО в рамките на разследване на случая в Солсбъри“, заявява той. Според Рибалченко обаче Москва е готова да признае разследването на ОЗХО само ако то бъде обективно и ако от Русия не се укрива важна информация.

 


 

 

Категория: Новини от света | Добавено от: kubratnews
Коментари: 0
omForm">
avatar