Неделя, 19.05.2024, 17:55
Новини Вашето IP - 18.188.38.142
Добре дошли , Guest
Реклами


за реклама
.
,
Новини » 2016 » Декември » 27 » Започна грипна епидемия
20:09
Започна грипна епидемия

 

За първи път от шест години грипната епидемия пристига около 20-30 дни по-рано от прогнозата и вече започна. В момента преобладава грипът H3N2 - щамът "Болзано", който е с 30% повече от щама "Хонгконг" сред заболелите. Той е леко видоизменен вирус, затова все още не е ясно дали противогрипните ваксини ще действат срещу него и това ще стане ясно до месец.Това коментира в интервю по Нова телевизия проф. д-р Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

 

По думите му грипът има много кратък инкубационен период - симптомите започват да се проявяват между 10-12 часа до 24 часа от момента на заразяването. Първо се покачва температурата до към 38 градуса, след това се усещат болки в мускулите и ставите, също болки в гърлото и суха кашлица и цялостна отпадналост - човек трудно може да излезе в това състояние, губи сили. "Важно е да се остане вкъщи до пълното оздравяване", казва д-р Кантарджиев - и за да се избегнат усложнения от болестта, и за да се предпазят околните.

 

Предпазните маски в аптеките струват стотинки и трябва да се сменят на 2-3 часа, защото след това не действат и е важна хигиената - миене на ръцете и дезинфекция на повърхностите, препоръчва специалистът.

 

Лечението трябва да започне веднага, защото след 36 часа противовирусните лекарства спират да действат. Ако лечението започне моментално и за два дена може да се пребори вируса, но ако се закъснее може да отнеме седмица и да се стигне до усложнения. Две са ефективните лекарства срещу вируса на грипа в българските аптеки и всички ги знаят - едното се вдишва, другото е във вид на хапче, изброи Кантарджиев, без да назовава марките. Препоръчва на болните за справка да се обадят на личния си лекар, вместо да отидат до кабинета, където ще изложат други хора на риск от заразяване.

 

Възможните усложнения от грипа са в две групи. Много редките усложнения са например възпаление на мозъка - при един на 10 хиляди болни. На 2000 болни един може да направи тежка вирусна пневмония с храчене на кръв и дихателна недостатъчност. Веднага трябва да се отиде в болница в тези случаи.

 

Честите усложнения са бактериалните възпаления на белиядроб - бронхопневмония, която може да възникне при всеки четвърти с грип. Познава се по това, че симптомите на грипа се задълбочават и храчките стават гнойни. Тогава задължително се налага преглед при лекар и изписване на антибиотик.

 

"Необходимо е да се избягват контактите с болни. Трябва да научим децата как да кихат и кашлят правилно. Личната хигиена е много важна. Хубаво е да се приема витамин D на капки по 15 дни, защото сега не се излагаме на слънце. След приема трябва да се прави почивка от половин месец. Киселото зеле и туршии са изключително полезни за грипния сезон", препоръча проф. д-р Тодор Кантарджиев за предпазване и подготовка за епидемията.

 

 

 

 

Категория: Здраве | Добавено от: kubratnews1
Коментари: 0
omForm">
avatar