Неделя, 19.05.2024, 17:21
Новини Вашето IP - 3.19.208.189
Добре дошли , Guest
Реклами


за реклама
.
,
Новини » 2016 » Октомври » 14 » Израел замрази отношенията си с ЮНЕСКО
20:09
Израел замрази отношенията си с ЮНЕСКО

 

Израел спира сътрудничеството си с ЮНЕСКО, ден след като организацията прие проекторезолюция за Ерусалим. Документът според Израел отрича дълбоката историческа еврейска връзка със светите места в града.

 

Скандалът съвпадна с обявеното решение на Япония да замрази финансирането на ЮНЕСКО, в знак на протест против нейно решение. Израел се обяви срещу резолюция, с която ЮНЕСКО го разкритикува за ограничаване на достъпа на мюсюлманите до святото място, познато на евреите като Храмов хълм, а на мюсюлманите като джамия Ал-Акса, в източен Ерусалим.

 

Оспорваната резолюция, която е била одобрена от Програмната комисия на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, все още не е окончателно приета. Идната седмица документът трябва да бъде обсъден на пленарно заседание на Изпълнителния съвет на организацията.

 

В текста Ерусалим е определен като свещен град както за евреите, така и за християните и мюсюлманите. Но един пасаж, в който се говори за Храмовия хълм, предизвика остри реакции от страна на еврейската държава.
През 2011 г. от финансирането на ЮНЕСКО се отказаха САЩ, Канада, Израел и други страни в протест срещу приемането на Палестина в организацията.

 

 

 

Категория: Новини от света | Добавено от: kubratnews1
Коментари: 0
omForm">
avatar