Неделя, 19.05.2024, 19:30
Новини Вашето IP - 18.188.38.142
Добре дошли , Guest
Реклами


за реклама
.
,
Новини » 2016 » Октомври » 2 » Цецка Цачева е кандидатът на ГЕРБ за президент на България
12:35
Цецка Цачева е кандидатът на ГЕРБ за президент на България

 

 

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева е кандидатът на ГЕРБ за „Дондуков“ 2. Заедно с нея в битката като вицепрезидент влиза и вицеадмирал Пламен Манушев. Това обяви преди минути премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.


„Наслушах се за „бащата на нацията“. Крайно време е да имаме и „майка“, която да се погрижи за този народ“, категоричен е Борисов.

„Да, Цачева не разбира от армия, но затова е вицепрезидентът, който може много да й помага“, поясни премиерът. „Интересно е, че двойката, която излъчихме, още във вечерта на изборите ще трябва да обяви „Вече не съм от ГЕРБ“. И да, те ще го кажат – всеки би го казал“, поясни премиерът.

 

„Не бива да допускаме катаклизъм – тези избори са като вот на доверие и ние се борим да го спечелим. Разгледахме доста кандидати, включително и аз, но считаме че това ще е равно на дезертьорство“, категоричен бе Борисов. Той допълни, че двойката на ГЕРБ ще спечели от раз и това „го знаят всички партии“. „Те са се доказали. Могат да отстояват собствената си позиция“, това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

 

Официалното представяне на кандидатите на партията на Борисов се провежда в зала 6 на Националния дворец на културата (НДК).

 

 

Биография:

 

Цецка Цачева Данговска е български юрист и политик от ГЕРБ, първата жена председател на българския парламент. Тя е избрана за председател на 41-то Народно събрание (14 юли 2009 до 14 март 2013) и 43-то Народно събрание (от 27 октомври 2014). Владее свободно немски и руски език.

 

Цецка Цачева Данговска е родена на 24 май 1958 г. в с. Драгана, община Угърчин, област Ловеч. Завършва задочно право в Софийския университет „Св. св. Климент Охридски“. Работи като юрисконсулт в Окръжния народен съвет в Плевен, където по-късно става началник на правния отдел. Става член на БКП. Според твърдения, които самата Цачева категорично отхвърля, в този период тя е била и секретар на първичната партийна организация на БКП. От 1992 г. работи като адвокат в плевенската адвокатска колегия.

 

На изборите за местни органи на властта през 2007 г. е кандидат за кмет на Плевен от ГЕРБ, остава трета. Избрана е за общински съветник на партия "ГЕРБ" в Плевен. Същевременно е и общински ръководител на партия ГЕРБ за Плевен. Преди да бъде избрана за общински съветник, е 7 години и половина е консултант на община Плевен, като приключва работата си за общината след шумен конфликт с кмета Найден Зеленогорски. През юни 2008 г. Зеленогорски подава сигнал срещу Цачева до Адвокатската колегия в Плевен. Мотивите са, че Цачева е действала срещу интересите на Община Плевен, като докато е оказвала правна помощ на местната администрация, тя е давала съвети и на насрещните страни по същите дела.

 

На парламентарните избори през 2009 г. е водач на пропорционалната листа и мажоритарен кандидат на ГЕРБ за 15-ти многомандатен избирателен район в Плевен. Печели мажоритарния вот с убедителна преднина пред бившия министър на вътрешните работи и ключова фигура на БСП - Румен Петков.

 

Цецка Цачева е омъжена за плевенския архитект Румен Данговски. Имат син, носещ същото име - Румен.

 

 

 

 

Категория: Новини от страната | Добавено от: kubratnews
Коментари: 0
omForm">
avatar