Неделя, 19.05.2024, 17:42
Новини Вашето IP - 18.188.174.246
Добре дошли , Guest
Реклами


за реклама
.
,
Новини » 2016 » Октомври » 6 » Антониу Гутериш е новият генерален секретар на ООН
10:17
Антониу Гутериш е новият генерален секретар на ООН

 

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш ще е следващият генерален секретар на ООН. В рядка проява на единодушие посланиците на всички 15 страни от Съвета за сигурност на ООН излязоха да съобщят след шестото по ред предварително гласуване, проведено в сряда, че са се обединили около кандидатурата на Гутериш и ще го утвърдят окончателно след официален вот в четвъртък.

 

На шестия предварителен вот петте постоянни членки на Съвета за сигурност - САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай гласуваха за пръв път с цветни бюлетини, за да стане ясно кои от кандидатите биха получили вето.

 

Последна в състезанието влезе зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева, номинирана от българското правителство миналата сряда заради слабия резултат на предишния кандидат Ирина Бокова, която обаче не се оттегли и продължи надпреварата в лично качество. За броени дни Георгиева получи подкрепата и на други страни от Централна и Източна Европа, което се очакваше да повиши шансовете й като представител на региона.

 

Неочаквано бързият финал на състезанието вероятно е разочарование за Георгиева, както и нейният резултат в първото и единствено гласуване, в което участва. Тя е била подкрепена от 5 държави, сред които 2 постоянни членки, 8 държави са били "против", сред които две постоянни членки, а 2 са гласували "без мнение". Кандидатурата на Ирина Бокова е била подкрепена от 7 държави, а 7 са били "против". Една държава се е въздържала.

 

След вота Кристалина Георгиева поздрави Гутериш: "Kъсмет при преследването на амбициозните цели на Обединените нации". В надпреварата за генерален секретар на ООН се включиха общо 13 кандидати. Петте предварителни гласувания имаха за цел да насърчат едни и да подтикнат други да се откажат, за да може по-лесно да се стигне до един консенсусен кандидат.

 

Гутериш ще замени южнокорееца Бан Ки-мун, чийто втори петгодишен мандат като генерален секретар на ООН приключва на 31 декември.

 

 

Категория: Новини от света | Добавено от: kubratnews
Коментари: 0
omForm">
avatar