Петък, 22.11.2024, 15:44
Новини Вашето IP - 3.145.105.149
Добре дошли , Guest
Реклами


за реклама
.
,
Новини » 2015 » Декември » 25 » Трапезата на Коледа трябва да е богата
10:10
Трапезата на Коледа трябва да е богата

Трапезата на празника трябва да е богата, като след голям пост. Нареждат се прясна пита, свинско печено, свинско с праз лук, баница с месо, пастърма със зеле, печен дроб, печена кокошка, млечница (млечна баница). Тя не се вдига през целия ден, припомня "Фокус".

Коледният ден показва какво ще бъде времето през годината. „Топла Коледа - нездрава година", казва народът ни и се надява на дълбок сняг и ясни студени дни. Ако има скреж по дърветата, ще има изобилие. Ако небето е звездно, грахът ще има добра реколта.

Ако Коледа е в понеделник, зимата ще е тежка, а пролетта и лятото ще са дъждовни. Есента ще е суха, гроздето няма да с много добро, също и виното. Няма да е добра годината и за кошерите и меда. Най-сполучлива ще е за властници, войводи и управници. Ако Коледа е във вторник, зимата ще е снеговита, а пролетта - дъждовна. Есента ще е суха, пшеницата и плодовете няма да са много добри.


Ако Коледа е в сряда, зимата ще е тежка, а пролетта - суха. Ще има грозде и вино в изобилие.Ако Коледа е в четвъртък, зимата ще е мека, а пролетта и лятото -ветровити.Ако Коледа е в петък, зимата ще е много зла, лятото ще вали, есента ще е суха. Ако Коледа е в събота, през зимата ще трупа много сняг. Ако Коледа е в неделя, зимата ще е мека, лятото -сухо, а есента -ветровита.

Коледни песни

 

  • Стани нине, господине,
    че ти идем добри гости.
    Добри гости коледари,
    тръгнали сме чак от снощи (2)
    в тези дълги, тъмни нощи.
    Да ви търсим кой къде сте,
    да ви носим добри вести-
    колко билки по земята,
    толкоз здраве в тази къща.
  • С червените ботушки
    потропва Дядо Мраз…
    - Дечица-веселушки,
    шейната спрях пред вас!
     
    Във коша надзърнете:
    Какво ли няма там? –
    палячовци, мечета,
    маймунки, барабан…
     
    За Елка нося книга,
    за Спас акордеон,
    А Петльо кукурига:
    - Пък аз съм за Антон!
     
    Подаръци ще има
    за всички от сърце!
    За Новата година
    да люшнем ний хорце!
     
    Рецепти за празничната трапеза

    Свинско с праз лук
    Продукти: 700 г свинско месо, 3 кг праз лук, 1 глава лук, 5 супени лъжици мазнина, 1 лъжица доматено пюре, 1 лъжичка червен пипер, черен пипер, чубрица, сол.
    Лукът се нарязва на ситно и се задушава В мазнината. прибавят се червеният пипер и месото, нарязано на парчета. Залива се с малко гореща Вода и се оставя да поври, след което над него се нареждат нарязаните на 3-4 см по дължина стръкове праз. След като се прибави и доматеното пюре, ястието се оставя да Ври на тих огън, докато остане само на мазнина. Поднася се поръсено с чубрица или черен пипер и лимонов сок.


  • Пача
  • Продукти: 2 свински крака, 2 уши, 2 яйца, 70 г ориз, чесън, оцет, сол.
    Добре измитите свински крака и уши се заливат със студена Вода,
    посоляват се и се Варят на умерен огън, докато месото се отдели от костите. Бульонът се прецежда, прибавят се оризът и нарязаното на ситно месо. След като се свари оризът, пачата се сваля от огъня и се застройва с яйцата. Поднася се с подправка от оцет, червен пипер и счукани скилидки чесън.


 
  • Млечница
  • Продукти: 1 литър прясно мляко, 500 г брашно, 1 чаена чаша счукани орехи, мед.
    Прясното мляко се сварява и към него постепенно се прибавя брашното, докато се сгъсти. Накрая се слагат ореховите ядки и медът. Яде се, след като изстине.

 

Баница с месо

Сложете на огъня да заври водата с олиото, содата и солта. След като заври, отстранете сместа от огъня и веднага добавете, като не спирате да бъркате, колкото е необходимо брашно за тесто за точене. Разделете го на две половини и разточете едната. Разстелете я в намазнена тавичка.
Отделно задушете нарязаното на парченца месо заедно с наситнения лук в мазнината и го подправете с черен пипер на вкус. С получената смес покрийте равномерно кората. Разточете и другата част и я сложете върху месната плънка. Набодете баницата с вилица на няколко места и я изпечете в умерена фурна. 

Баницата може да приготвите и с готови кори - за предпочитане домашно точени (по-дебели).

 

Пастърма със зеле

Продукти: 600 гр. прясно зеле, 200 гр. царевица, 300 гр. пастърма, 50 гр. краве масло, 50 гр. олио, 5 гр. червен пипер.

Приготвяне: Почистената и измита царевица се сварява. Пастърмата се изкисва от вечерта и се вари отделно. Зелето се задушава с червеният пипер, маслото и олиото и се прибавя нарязаната пастърма. Преди да се свали от огъня се прибавя сварената царевица.
 
 
 

Категория: Новини от страната | Добавено от: kubratnews
Коментари: 0
omForm">
avatar