Търси
Актуално
Раздел категории
Новини от Кубрат [1102] |
Новини от региона [1778] |
Новини от страната [2830] |
Европа [258] |
Новини от света [531] |
Любопитно [480] |
Здраве [62] |
Спорт [151] |
История и култура [444] |
IT Новини [1] |
Времето
Новини » 2015 Декември 23 » Новогодишна баница с късмети
12:25 Новогодишна баница с късмети |
Най-напред се приготвя плънката на баницата. Почистеният и измит ориз се сварява до омекване в съотношение вода-ориз 3:1 спрямо ориза.
След сгъстяване и изпаряване на водата оризът се сваля от огъня и се оставя напълно да изстине.
В друг подходящ съд се разбиват яйцата. Към тях се прибавя натрошеното сирене, содата бикарбонат и свареният ориз. Разбърква се добре и получената смес се използва за плънка.
Свинската мас предварително се стопява, след което се оставя да се поохлади.
Дряновите клонки с пъпките се измиват.
В предварително намаслената кръгла тава се слагат две кори. Горната от тях се наръсва с част от разтопената свинска мас и плънката. Надипля се следващата кора, поръсва се с мазнина и плънка и т.н.
Когато тавата се напълни до половината от височината, се поставят дряновите клонки с пъпките с предварително наречените новогодишни късметчета.
Горният пласт на баницата завършва с две поставени една върху друга кори.
Най-горната от тях се намазва обилно с мазнина.
Баницата се поставя веднага в силно сгорещена фурна и се пече 20-25 минути до приятно зачервяване. При опасност от прегаряне на горния слой тавата се покрива с подходяща хартия .
Изпечената баница, докато е гореща, се поръсва равномерно със захарта.
Напръсква се леко с малко водичка, слага се отгоре хартия, покрива се с чиста кърпа и се оставя 10-15 минути да се задуши.
Поднася се в тавата, която се слага в средата на новогодишната трапеза.
Тавата се завърта с ръка няколко пъти, след което всеки яде, като разкъсва с вилица само тази част от баницата, която се е паднала пред него.
Новогодишната баница не се реже с нож на парчета.
Продукти:
3 1/2 до 4 пакетчета готови тънки кори
1/2 пакет свинска мас /250 г./
350 г. сирене
3/4 кафена чашка ориз
6 яйца
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1/2 кафена чашка захар
пресни дрянови клонки с пъпки
|
Категория: Любопитно | |
Коментари: 0 | |