Вторник, 26.11.2024, 06:19
Новини Вашето IP - 13.59.183.186
Добре дошли , Guest
Реклами


за реклама
.
,
Новини » 2016 » Март » 25 » Лечебните свойства на ориза
13:04
Лечебните свойства на ориза

    © Интернет

 

Оризът е една от най-ценените зърнени култури в целия свят благодарение на многобройните си полезни свойства, пише "lechitel.net".

Ако редовно ядете ориз, това ще ви предпази от много хронични болести, а и ще подобри значително външния ви вид. Оризът съдържа витамини от групата В, които са много важни за нервната система, за красивата коса и здравите нокти.

Този витамин е важен и необходим елемент в процесите на обмяната. Оризът съдържа важни аминокиселини, които спомагат за образуването на нови клетки.

Оризът съдържа белтъчини, а освен това – калий, цинк, желязо, йод и калций. Оризът е много полезен за хората, които искат да отслабнат. Все пак не трябва да се прекалява с ориза, защото той съдържа и натрий.  Също така е много хранителен заради съдържанието на нишесте. В ориза има много витамини, а също така и селен.


Видовете се различават по външен вид и доста често по хранителните си характеристики. На българския пазар вече се продават различни видове ориз.


Ето какви видове има, каква храна представляват и кои са полезните му свойства.

Бял ориз


Това е най-използваният вид, но съвсем не означава, че е най-полезен. Този ориз е с много ниско съдържание на влакна, тъй като е подложен на процес на рафиниране, което представлява премахване външната обвивка на всяко зърно. Тоест отстраняват се полезните оризови трици, които съдържа. Белият ориз е с много висок гликемичен индекс, което го прави вредна храна за страдащите от диабет.


Той има стягащо действие и може да бъде много полезен при диария. Прави се оризова пихтия, която се приготвя по следния начин: сваряваме на бавен огън вода и ориз в съотношение съответно 3 към 1. Не слагаме никаква сол и подправки. Варим ориза докато водата стане гъста и бяла. При разстройство приготвяме и изпиваме тази вода.

Кафяв ориз


За разлика от белия ориз, този има по-нисък гликемичен индекс. В неговите зърна има влакна и трици, които действат засищащо и подобряват работата на червата, така че храната преминава по-бързо и по-лесно през тях.
Този вид ориз може да бъде полезен в случай на запек. Препоръчва се също при хора, които са на диета за отслабване.


Благодарение на наличието на фитостероли и фибри, кафявият ориз помага за контролиране нивата на триглицеридите, пикочната киселина, както и на лошия холестерол.


Заради полезните си свойства той е много подходящ при тези, които следват диета за пречистване на организма. Той съдържа 7,5 г белтъчини, мазнини 2,7 г и витамините В1, В3, В5, и В6.

Червен ориз

Този вид ориз  е особено подходящ за хора, предразположени към артериални заболявания.
Зърното на червения ориз е получено по много специален начин. След като бъде произведен се оставя да ферментира и резултатът е зърнена култура, която има доста полезни качества по отношение намаляването на лошия холестерол. Червеният ориз не трябва да се консумира в големи количества, защото може да причини главоболие, стомашно-чревни разстройства и нарушения на функцията на черния дроб.

Черен ориз


Благодарение на многото антоцианини, които се намират по външната част на всяко зрънце, той има силни антиоксидантни свойства и анти-стареещ ефект. Поради тази причина консумацията му се препоръчва при задържане на вода и наличието на възпалителни заболявания, свързани със стареенето на клетките.

Черният ориз е богат на фибри и на важния витамин Е. Често се смята за афродизиак.

 

Категория: Здраве | Добавено от: kubratnews1
Коментари: 0
omForm">
avatar