Новини от Кубрат [1102] |
Новини от региона [1778] |
Новини от страната [2830] |
Европа [258] |
Новини от света [531] |
Любопитно [480] |
Здраве [62] |
Спорт [151] |
История и култура [444] |
IT Новини [1] |
13:09 Храни, които предпазват от сърдечни заболявания |
Представете си, че в една стая са събрани десетима ваши приятели. Осем от тях може да са застрашени от сърдечно заболяване, или поне това сочат медицинските проучвания.
1. Черен шоколад
Не ги консумирайте само под формата на съставка от сушито. Тези соеви шушулки (чието име от японски буквално се превежда „боб на клонка”) са невероятна опция за закуска между храненията, по всяко време на деня. Те са отличен източник на магнезий, фолиева киселина и калий, които пък спомагат свалянето на кръвното налягане.
Чаят Ройбос е полезен за намаляване на стреса и възбудата. Той съдържа Aspalathin (глюкозид аспалатин), който освен че успокоява, намалява хормоните, които предизвикват глад и трупане на мазнини. Така че е полезен за сърцето.
4. Домати Червените плодове са богати на ликопен – антиоксидант, който при готвене дори засилва действието си. Редица изследвания откриват връзка между редовната употреба на домати, богати на ликопен, и намаления риск от сърдечно-съдови заболявания, кожни наранявания и дори някои видове рак.
Орехите са известни със своите полезни качества. Те съдържат антиоксиданти и Омега-3 мастни киселини. Консумацията на една унция орехи (почти 30 грама) пет дни в седмицата може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания с 40%, сочи американско проучване.
Една лъжичка ленено семе съдържа почти 3 грама фибри в 55 калории. Те са най-богатият източник на Омега-3 мастни киселини. Консумацията им сваля нивото на холестерола и служи като превенция за сърдечни заболявания.
Покълналият чесън има силно антиоксидантно действие, дори повече от пресния чесън. Консумацията му спомага за намаляване на натрупаната плака в артериите.
|
Категория: Здраве | |
Коментари: 0 | |