Новини от Кубрат [1102] |
Новини от региона [1778] |
Новини от страната [2830] |
Европа [258] |
Новини от света [531] |
Любопитно [480] |
Здраве [62] |
Спорт [151] |
История и култура [444] |
IT Новини [1] |
16:00 Как да се предпазим от деменция-болестта на старостта |
Деменцията почти винаги започва със загуба на краткосрочната памет, а след това се развиват нарушения в още една или няколко когнитивни функции. Деменциите могат да настъпят остро, напр. след травма, инфекции, мозъчен инсулт и др., но по-често те са в резултат на хронични и прогресиращи заболявания, водещи до пълна инвалидизация на болния. Причините за деменция могат да бъдат от различно естество – съдови, инфекции, травми, интоксикации, тумори, генетични, метаболитни и др. Съществуват обаче голям брой деменции, които нямат конкретен причинител, като болест на Алцхаймер. Тези заболявания се наричат дегенеративни и са най-честата причина за деменция, особено сред по-възрастната част на населението.
Цитрусовите плодове.
Зехтин
Зехтинът съдържа вещества, включително олеокантал, които променят структурата на токсичните химикали. Смята се, че те допринасят за развитието на деменция. Тези химически елементи директно нарушават функциониране на невроните в мозъка при страдащите от болестта на Алцхаймер, която води до загуба на паметта, загуба на нервни клетки и дисфункция на главния мозък. Според автора на проучването професор Пол Бреслин, откритието ще помогне в намирането на ефективни средства за профилактика на това тежко заболяване. Болестта на Алцхаймер е заболяване, свързано с деградация в психическите способности и атрофия на кората на мозъка. Обикновено засяга хора над шестдесетте. Риба и яйца Препоръчва се редовната консумация на риба и яйца, които са богати на този важен витамин. Забавянето на стареенето на мозъка и подобряването на паметта са напълно възможни с помощта на риба и яйца. Затова не лишавайте организма си от тези ценни за него хранителни продукти. Консумацията на риба и яйца е особено важна в средна възраст, когато са възможни начални процеси на намаляване на мозъчните способности. Те съдържат фосфорна киселина и влизат в състава на клетъчните мембрани. Една молекула фосфолипид свързва три молекули лош холестерол и го изхвърля от организма. Препоръчва се консумацията на риба да се придружава със зехтин, който в комбинация с рибата дава по-добър резултат върху способностите на мозъка. Добре е да съчетавате и яйцата със зехтин. Боровинки
|
Категория: Здраве | |
Коментари: 0 | |