Петък, 22.11.2024, 21:18
Новини Вашето IP - 18.225.175.230
Добре дошли , Guest
Реклами


за реклама
.
,
Новини » 2016 » Февруари » 14 » Днес празнуваме Трифон Зарезан
08:45
Днес празнуваме Трифон Зарезан


Трифон Зарезан е народен празник, който се отбелязва на 14 февруари в чест на Свети Трифон.  Празнува се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите, а Българската православна църква тържествено чества Трифоновден.


Корените на празника произлизат от древните времена, когато българските земи били обитавани от племената на древните траки, повече от всички се е почитавал Дионис - бога на виното и лозята. Дошли през VII век, в североизточната част на Балканския полуостров, предците на съвременните българи приели тракийските традиции на винарството и лозарството. В езическите традиции на националното съзнание се е наложил впоследствие празника на виното.


Свети мъченик Трифон е роден в Камсада, Фригия (Мала Азия) през 227. Земите се смятат за една от прародините на лозата и виното. Прочул се с лечителските си способности и с това това че излекувал дъщерята на император Гордиан. Убит е от непримирим враг на християните, римския императорски наместник Деций Траян заради това, че не се отказва от вярата си. Екзекутиран е  в Никея през 250г. Според легендата, в деня на наказанието, всички лозови масиви в страната били нападнати от насекоми и земеделските производители призоваха Трифон да ги защити.
В по старите икони светецът е изобразен с косер (сърповиден лозарски нож) и може би заради това в българските вярвания възниква поверието, че е бил лозар и резач.

По традиция на този ден подрязват лозите да се получи голяма реколта през есента, така че светецът Трифон в България и се нарича Зарезан (Подрязан). Сега Деня на Св. Трифон празнуват не само лозарите, но градинарите, фермерите и собственици на механите, кръчми и ресторанти.
Смята се, че какъвто човек срещнеш сутринта на улицата на Трифоновден, такъв ще ти е късметът. 

На 14 февруари българските домакини се събуждат при изгрев слънце. Те приготвят запържвайки на сачак (плитък меден тиган), пиле пълнено с ориз, и се налива в специален дървен съд , бъклица,  домашно вино. Слагат всичко заедно с домашно приготвен хляб в нова торбичка от вълна и собственикът на къщата, прехвърля чантата през рамото и отива на лозята, където се събират всички останали мъже от селото. От този момент започва празнуването.


През последните години, след промените в църковният календар, Празника на Трифон Зарезан започнали да празнуват на 1 февруари (Трифоновден). В много области обаче продължават да празнуват този празник на 14 февруари.


Българският народен празник Трифон Зарезан е известен също като Ден на лозаря.

Категория: История и култура | Добавено от: kubratnews1
Коментари: 0
omForm">
avatar