Новини от Кубрат [1102] |
Новини от региона [1778] |
Новини от страната [2830] |
Европа [258] |
Новини от света [531] |
Любопитно [480] |
Здраве [62] |
Спорт [151] |
История и култура [444] |
IT Новини [1] |
10:37 Български експерти: Колбасите не причиняват рак |
Диетологът проф. Донка Байкова коментира, че консумацията на колбаси, но в мярка, не причинява рак. Според изследване, оповестено от Световната здравна организация (СЗО), консумирането на наденица, шунка и други преработени меса може да доведе до развитието на рак на дебелото черво като подобен риск съществува и при ядене на червено месо. „Ако се разровим в конкретиката на изследването, която не се съобщава, става въпрос за доза. Говори се за 160 гр дневно колбаси. Ако погледнете нашите препоръки на експерти по диетика и хранене - отдавна сме фиксирали едно количество от 160 гр седмично колбаси. Те не биха довели до същото“, обясни проф. Байкова в предаването „Здравей, България“ на Нова Телевизия. Проф. Байкова уточни, че преработените меса са по-опасни, когато се консумират опушени или препечени на скара и грил. Тя посъветва любителите на месото да не забравят да го консумират с пресни зеленчуци, тъй като те са абсорбатори на карцерогенните вещества. „Има достатъчно статистика на заболявания на рак на дебелото черво при вегетарианци. Интересно е те как са заболели? Темата е много повече за психоаналитик отколкото за производител или диетолог. Психозата на страх от храни е много по-канцерогенна от всякакви храни“, коментира Кирил Вътев, собственик на фирма за производство на колбаси По думите му при храните е въпрос на доза, както при лекарствата. „Никой не се съмнява в полезността на чистия пчелния мед. Но от един буркан мед, изяден на веднъж, човек получава гликолитичен шок и търси лекарска помощ“, даде пример Вътев. „България е на едно от последните места по консумация на месо в света“, допълни той. |
Категория: Здраве | |
Коментари: 0 | |